Vacaturesites gaan bedrijven betalen voor vacatures

Leon Willemsens kwam enige tijd geleden met een voorspelling die volgens mij ook waarheid gaat worden: “in de toekomst krijgen bedrijven betaald om hun vacatures op vacaturesites te plaatsen”. Die toekomst lijkt zelfs niet eens zo ver weg; bedrijven kunnen nu waarschijnlijk al betaald krijgen voor het (door)plaatsen van hun vacatures.

5 jaar geleden speelde ik met het, toen nog niet echte bestaande, idee van gratis vacaturesites en nu is dat werkelijkheid. Jobselectie, banenmatch en velen andere bieden gratis vacatureplaatsingen aan en er zullen er nog velen volgen. Het verdienmodel van gratis vacaturesites is eenvoudig. Contentplaatsing (vacatureplaatsingen) is gratis. De vacaturesite krijgt met vacatures van bedrijven bezoekers (traffic). En aan die bezoekers wordt verdiend door middel van advertentiemodellen. Gratis vacaturesites krijgen dus advertentie-inkomsten dankzij de vacatures van bedrijven.

In de sterk concurrerende markt van de gratis vacaturesites kan er alleen nog maar op prijs geconcurreerd worden door bedrijven te gaan betalen voor hun vacatures. En waarom zou dat geen strategie worden? De gratis vacaturesites die iets minder omzet / winst accepteren kunnen uit advertentie-inkomsten prima bedrijven betalen voor vacatureplaatsingen. Jobbird bijvoorbeeld dat met een grote zak geld de grootste vacaturesite van Nederland probeert te worden is blij met de vacatures van bedrijven. Hoe meer vacatures, des te meer bezoekers en advertentie-inkomsten. Ben je nu een bedrijf met veel vacatures dan zal Cruiming je misschien verbaasd aankijken als je vraagt hoe veel de vacatureplaatsingen op Jobbird opleveren, maar hij zal er op terugkomen. Of misschien betaalt Jobbird sommige bedrijven ook al.

Kortom: als bedrijf kun je inkomsten gaan genereren met vacatures. Beschouw je vacatures als data waar anderen geld aan kunnen verdienen door advertentie-inkomsten of toegevoegde waarde te leveren zoals data-analyse. Het is dan alleen nog de vraag hoeveel die data waard is. Wat zou jij over hebben of willen krijgen per MB aan vacatures?

8 gedachten over “Vacaturesites gaan bedrijven betalen voor vacatures”

 1. Leuk artikel en zeker een interessante gedachte, maar ik denk dat veel bedrijven er niet op zitten te wachten. Zorg er liever maar voor dat de juiste kandidaat reageert op de vacature en besteed daar het geld (paar euro wellicht) maar aan.

  Groeten,
  Richard

  1. Richard: opmerkelijke uitspraak van iemand van een website die gratis vacatureplaatsingen aanbiedt? ;-) Daarvoor geldt immers hetzelfde als voor een vacaturesite die geld zou aanbieden voor vacatureplaatsingen. De kwaliteit van de respons is nog steeds nergens afhankelijk gebleken van de prijs die men betaalt voor een vacatureplaatsing.

 2. De vraag is, hoe lang blijven dergelijke advertentiemodellen nog bestaan of gaan ze zoveel blijven opbrengen. Daar heb ik sterk mijn twijfels bij.

  1. Goede vraag, dat zat ik mij ook al af te vragen :-) In ieder geval langer dan de 1.0 modellen waarbij je als bedrijf betaalt voor een vacatureplaatsing. Of deze moet concurreren in kwaliteit en kwantiteit van sollicitanten.

   Op de langere termijn zullen de nieuwe advertentiemodellen ook gewoon voorbij gestreefd worden door de Google’s en Facebook’s van deze wereld.

 3. @Michel Lariekoek! Daarnaast is het natuurlijk grote onzin dat je alleen op prijs kan concurreren.

  Misschien moeten gratis vacaturebanken sommige klanten toch maar advertentietarieven in rekening brengen, indien zij hun vacatures naar iedere willekeurige site doorplaatsen. Voor een jobsite betekent dat namelijk ook meer marketing inspanningen om dezelfde respons te genereren.

  PS: Als ik de advertentietarieven van hrlog bekijk dan denk ik eerder dat blogs moeten betalen voor reacties van lezers. De CPM advertentietarieven liggen hier namelijk een stuk hoger dan bij de vacaturebanken ;-)

  1. Vincent, haal diep adem en lees dan alles nog eens rustig.

   – Wat is precies lariekoek?
   – Ik zeg niet dat je alleen op prijs kan concurreren.

   PS: bezoekers komen over het algemeen op artikelen af. Niet op reacties. CPM op welke wijze dan ook verbinden aan reacties is dan ook volledig onzinnig. Net zo onzinnig als de niet bestaande CPM advertentietarieven alhier.

 4. Hoi Michel,

  Ik geloof gewoon niet in jouw visie dat Jobboards gaan betalen voor vacatures, daarom schreef ik Lariekoek!

  Als een vacaturebank geen sollicitaties levert haalt de klant zijn vacatures weg. Indien een vacaturebank wel sollicitates levert is de klant tevreden en zal hij vervolgens geen geld vragen.

  Indien de klant dat wel zal doen kan ik je garanderen dat Jobselectie deze klant ook advertentie tarieven in rekening zal brengen voor de geleverde sollicitaites ;-)

 5. Zomaar een gedachte… Grote bedrijven zullen geen interesse hebben in die paar stuivers die een jobboard zal betalen, maar kleine bedrijven daarentegen….wat weerhoud hun ervan om diverse niet bestaande vacatures te plaatsen? Easy money.

Reacties zijn gesloten.