Mensen zoekmachine

Zojuist lees ik op Molblog dat morgen een nieuwe zoekmachine live gaat: Wieowie.nl. Ik heb getwijfeld of ik er aandacht aan moest besteden, maar het wordt vanzelf bekend, dus ik doe het toch.

Ik moet eerlijk toegeven: de zoekmachine is ENG goed. Ik kom artikelen tegen en interviews waarvan ik niet wist dat ze online stonden en in mijn geval gelukkig allemaal ook van mij zijn. Dus ja, het kan van toegevoegde waarde zijn, maar…

De zoekmachine is geschikt voor egosearchen, maar sollicitanten kunnen er ook een profiel door krijgen.

Kappenburg: ‘In onze testperiode hebben een aantal P&O afdelingen en recruiters ermee gewerkt en deze zijn erg enthousiast. Het is ook al een aantal keer voorgekomen dat een kandidaat niet werd uitgenodigd voor een gesprek op basis van wat Wieowie.nl liet zien.’

En dat is dus heel erg eng. Want recruiters gaan er dus maar klakkeloos vanuit dat jij bent wie die zoekmachine naar boven haalt. Net als met google of hyves accounts. Want er bestaat ook zoiets als persoonsverwarring. Onze naam is niet uniek, er zijn meerdere van de meeste voor- en achternaam combinaties aanwezig, dus zorg dat je de juiste persoon voor je hebt. Daar maakt deze zoekmachine geen onderscheid in.

Ik leer in mijn trainingen recruiters altijd om vooral NIET iemand te googelen voordat hij of zij op gesprek is geweest. Om vooral niet te oordelen, zeker omdat je niet kan weten of het dezelfde is. Zelfs als jet met 100% zekerheid weet dat die persoon de juiste is, bijvoorbeeld op basis van zijn geboorte datum of hetzelfde mail adres, heb je in mijn optiek de plicht om het eerst te checken.

Het is mij (gelukkig al wat jaren geleden) meerdere malen overkomen dat iemand onder mijn naam reageert om mij ergens zwart te maken (triest, I know). Daarnaast is er zoiets als voortschreidend inzicht. Ik heb 10 jaar geleden ooit een paar columns geschreven, die toen volgens mij valide waren, maar nu absoluut niet meer. Het waren standpunten waar ik toen in geloofde, die in de tijdsgeest van dat moment valide waren. Nu achterhaald door de tijd. Het is lastig om je terug in de tijd te verplaatsen als iemand die verhalen terugleest, wat niet wil zeggen dat het toen geen goede gedachte was.

Mensen niet uitnodigen op een gesprek op basis van wat je online leest zonder ze de kans te geven het uit te leggen (of uit te leggen dat dat niet jouw profiel of reactie is) is gewoon FOUT. En dit soort zoekmachines zullen daar niet bij helpen vrees ik!

10 gedachten over “Mensen zoekmachine”

 1. @Bas,

  Ik ben het eens met je betoog, zeker vanuit de gedachte van de NVP. Als je dan toch google of namesearch toepast in je recruitment, moet je het vooraf melden. Als je wat vindt, kun je het beter in het gesprek op tafel leggen dan dat je vooraf wellicht de verkeerde persoon afwijst om twijfelachtige redenen.

  Aan de andere kant, (los van de naamsverwarring) kun je het natuurlijk ook vergelijken met een nieuwe vorm van referenties, zij het als stille getuigen van je eerdere gedachtengoed. Ik vind het persoonlijk niet zo erg dat mensen in het verleden vakinhoudelijk ergens “naast” hebben gezeten. Het getuigt van leervermogen terug te komen op eerder ingenomen standpunten. Afijn, genoeg over de legitimiteit en kanttekening. Ik ben ook benieuwd naar de techniek.

  Naar mijn smaak is het een mooi vorm gegeven Google Custom Search Engine. Alle resultaten die je te zien krijgt, zijn namelijk reproduceerbaar met standaard commando’s in Google. Het komt verdraaid dicht in de buurt van Spock, maar dan de Nederlandse variant. Tegelijkertijd mis je dan weer myspace waar toch ook een behoorlijk brede populatie actief is. Het zal ongetwijfeld nog “beter” worden in de toekomst, maar zie jij nog extra functionaliteit t.o.v. Spock?

 2. Hij werkt goed, maar ik zie inderdaad weinig extra ten opzichte van de andere zoekmachines die er zijn (waarvan een heleboel slecht en een paar erg goed). Het aantal niet te spideren sites dat doorzocht wordt is minimaal. Maar qua interface is hij simpel en makkelijk; die uitbreidingen zullen er vast komen.

  Wat betreft Googelen van sollicitanten ben ik het ook helemaal eens. Zoals al vaker aangegeven is inderdaad de naamsverwarring te makkelijk. Je kan natuurlijk wel informatie zoeken en dat bespreken, maar laat je niet blindelings negatief uit over een sollicitant door wat je op internet denkt gevonden te hebben.

 3. Overigens worden nu al deze services gelanceerd, maar het is afwachten totdat Hyves en LinkedIn dit soort zaken opnemen. De concurrentie zal dan ver te zoeken zijn.

 4. Mee eens, Michel.

  Zodra Hyves, Facebook, Myspace en Linkedin op de API-tour gaan, kan bijna iedereen zo’n zoekmachine op een woensdagmiddag in elkaar zetten.

 5. @Leon: de NVP sollicitatiecode schrijft volgens mij enkel voor dat je op tafel moet leggen wat je digitaal gevonden hebt. Maar niet dat je iemand niet moet uitnodigen voor wat hij of zij digitaal gezegd heeft.

  Ja, ik kan me voorbeelden bedenken (ik herinner me de auditor die een cursus ‘hoe steel ik een brommer in 8 stappen’ op zijn site had staan), maar ook daar: is dit echt dé persoon? Dat moet je dan wel zeker weten voordat je op basis van die informatie een keus maakt.

  De toegevoegde waarde is dat het een Nederlandse versie van Spock is, dat blijkt vaak toch nog wel van belang.

 6. @allen: Dank voor de positieve reacties!

  @bas: Ben het met je eens dat googelen vaak de verkeerde informatie geeft om die redenen die jij noemt. Met wieowie.nl hopen we dat door combinatie van meerdere bronnen zoekers een betere ‘match’ kunnen maken.

  @leon: wat voor extra functionaliteit mis je? We staan open voor suggesties :) En een woensdagmiddag is zwaar overdreven. Denk aan interface, backend, sites zonder API, slimme filters etc etc.

  @michiel: we gaan bezig met myspace, twitter, numpa, facebook en nog een aantal

  @allen: Suggesties?

 7. Emerce besteedt er vandaag aandacht aan, o.a. met quotes uit dit artikel.

  Het gaat nog verder en wordt nog erger:

  Kappenburg: Hij wil meer informatie over personen tegen betaling gaan aanbieden. “Onze spiders laten nog niet eens alles zien. We willen werving en selectiebureaus en recruiters tegen betaling toegang geven tot uitgebreidere resultaten.”

  Beste Bart, wil je mij beloven dit soort diensten enkel in koppelverkoop met een training ethiek te geven? Want zoals zovaak zal dit middel dus verkeerd worden ingezet door partijen om vooraf te screenen, zonder te weten of ze de juiste persoon voor hun neus hebben. Vertel je ze dat er ook bij? Dat er geen garantie is dat als je jouw zoekmachine inzet op… Bart Kappenburg, dat je de goede voor je hebt?

Reacties zijn gesloten.